Onze Schapen

We hebben voor de begrazing van onze eigen binnendijken gekozen voor Drentse Heideschapen, die stammen uit de middeleeuwen. Die keuze is weloverwogen gemaakt en passend bij de historie van onze boerderij en de functie die de schapen hier hebben. Drentse Heideschapen staan op de Levend Erfgoedlijst van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH).

Drentse Heideschapen behoren tot één van de oudste schapenrassen van de wereld; migranten brachten het oude ras waarschijnlijk vanuit Frankrijk mee naar Nederland, waar het al vanaf 4000 v.Chr voorkomt, met name in Drenthe.

Drentse heideschapen zijn sobere schapen die niet veel nodig hebben en niet heel kieskeurig zijn in wat ze eten.

Kenmerken van het Drents heideschaap zijn een ranke bouw, een lange wollige staart die tot net voorbij de hakken reikt, stugge en wat sluike wol, doffe beharing op kop en poten en een rechte neus zonder bolling. Daarnaast hebben Drentse Heideschapen kenmerkende kikkerogen, wat wil zeggen dat hun ogen op de kop liggen ipv er in. Wist u dat bij dit ras niet alleen de rammen maar ook de ooien gehoornd zijn?

Er zijn allerlei kleuren mogelijk en soms wordt een dier zwart geboren en verkleurt het later naar licht grijs of bruin. Echte toverballen dus! Wel is het zo dat het overgrote deel van de Drentjes een lichte vacht krijgt zodra ze een keer geschoren zijn.

Het Drents heideschaap werd vooral gehouden om zijn mest, die onmisbaar was in de akkerbouw op de schare Drentse bodem. Met de uitvinding van kunstmest werden veel schaapskuddes overbodig. Tegenwoordig wordt het Drents heideschaap gehouden voor de begrazing van heidegebieden en duinen en maar ook om historische redenen wordt geprobeerd dit ras in stand te houden.

We zijn, vanaf het moment dat we 4 Drentse ooitjes kochten, stamboekfokker van dit prachtige ras. Inmiddels lopen er zo’n 25 ooien in allerlei leeftijden en hebben we als hobby-fokkers een groep van 14 rammen. En dat is best bijzonder te noemen! Bij de fok wordt primair gelet op gezondheid en vitaliteit en pas later op het exterieur; het schaap moet zich goed kunnen verzorgen en voortbewegen en natuurlijk ook warm houden.

Drentjes hebben een wat ze noemen ‘dubbele’ vacht: de basis bestaat veelal uit wol met daarin haar, vanaf de helft van een lok houdt de wol op en is er enkel nog haar te zien. De lange vaak wat stugge wol is prachtig om te zien en wordt dan ook graag door ons verwerkt tot een mooie decoratievacht, plaid, wandkleed, toef of andere prachtige toepassingen. In één van onze workshops kunt u dit oude ambacht ook uitoefenen en daarbij een prachtig werkstuk mee naar huis nemen.

De opbrengt van de workshops komt volledig ten goede aan het in stand houden, verzorgen en onderhouden van ons koppel Drentse Heideschapen.

Al onze Drentse heideschapen worden door Chris & Marlaine met de hand geschoren/ geknipt (blade shearing). 

drentse-schaap-op-de-dijk
marie-cecile-lammetje
Scroll naar boven